Nalewka z derenia, potocznie zwana dereniówką, pomoże wzmocnić odporność i poprawi samopoczucie. Owoce derenia niegdyś były wykorzystywane do łagodzenia migren czy do leczenia dolegliwości reumatycznych. Dowiedz się więcej o tej roślinie i poznaj przepis na najlepszą dereniówkę.
Nalewka z derenia znana jest w Polsce od dawien dawna. Niegdyś przygotowywano ją bardzo często. Zdaje się, że dzisiaj ponownie wraca do łask. Dereniówkę, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z owoców derenia. Co to za owoc i jak smakuje? Poniżej znajdziesz szczegóły na ten temat, w tym prosty przepis na nalewkę z derenia.
Czym jest dereń jadalny?
Dereń jadalny to krzew, który występuje przede wszystkim w Europie oraz Azji. Wypuszcza jadalne owoce, które można spożywać na surowo albo przetwarzać na dżem, kompot czy właśnie nalewkę. W smaku może przypominać wiśnie. Jest nieco kwaskowaty i jednocześnie słodki. Trzeba jednak przyznać, że pod względem soczystości przegrywa z wiśniami.
Skąd się wzięła dereniówka?
Nalewka z derenia najprawdopodobniej znana jest w Polsce od kilkuset lat. Podawano ją na stołach dworzan w XVIII oraz XIX wieku. Niektórzy, sugerując się starodawnymi recepturami, odstawiają nalewkę na minimum pół roku albo nawet kilka lat. Ich zdaniem wtedy zyskuje najlepsze właściwości i smakuje najwyborniej.
Skąd czerpać owoce do dereniówki?
Do nalewki najlepiej wybierać owoce ciemnoczerwone, wręcz bordowe. Te będą zdecydowanie najbardziej aromatyczne. Niektórzy cieszą się własnym krzakiem derenia. Najlepiej zatem wybierać owoce, który same spadną z krzaczka. A co z osobami, które nie posiadają własnego ogrodu i tego typu okazów? Owoce derenia można kupić, na przykład na targu.
Kiedy najlepiej zbierać owoce derenia? Odpowiednią porą wydaje się koniec lata lub początek jesieni. Wówczas najłatwiej natrafić na najciemniejsze owoce – czyli te najbardziej aromatyczne oraz słodkie.
Właściwości nalewki z derenia
Dereniówka sprawdza się przede wszystkim przy przeziębieniach i grypie. Można stosować ją również przy problemach z jelitami. W owocach derenia znajduje się mnóstwo antyoksydantów oraz witaminy C. Nic dziwnego, że owoc ten sprawdza się właśnie w kwestii wzmacniania odporności. Dereniówka zawiera również żelazo, potas, wapń, magnez oraz cynk. Nic dziwnego, że rekomenduje się również osobom z anemią czy innymi niedoborami. Sprawdzi się również w leczeniu biegunek. Zawiera również właściwości przeciwzapalne, moczopędne, rozgrzewające, antyseptyczne oraz bakteryjne.
Dereniówka – najlepszy przepis
Jak przygotować dereniówkę? Potrzebnych ci będzie pół kilograma przejrzałych owoców derenia, 250 ml spirytusu 96%, 250 ml wódki 40%, 300 – 500 g cukru.
Dojrzałe owoce należy nakłuć, aby wypuścić z nich więcej soku. Nie trzeba ich drylować. Owoce wsypujemy do wyparzonego słoika i zalewamy alkoholem. Dokładnie zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu co jakiś czas wstrząsając. Następnie przecedzamy nalewkę do jednego słoika zlewając sok z alkoholem a do drugiego owoce. Owoce zasypujemy cukrem i przykrywamy słój gazą. Znowu zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni i co jakiś czas potrząsamy. Owoce z syropem cukrowym przecedzamy. Syrop mieszamy z alkoholem z drugiego słoika. Odstawiamy na co najmniej tydzień, a najlepiej na miesiąc. Następnie przecedzamy alkohol przez filtr do szczelnych butelek i odstawiamy na pół roku, a najlepiej na rok.